Fascia is een ingenieus netwerk van bindweefsel draden dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het is de start van de uitgroei tot verschillende organen, pezen en spieren. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen, botten en spieren. Het is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfevaten en dat is ook de reden waarom fascia zo’n belangrijke rol speelt. Dit verbindende weefsel heeft ook nog eens een duidelijke relatie met onze emoties.
In de fascia kunnen beperkingen ontstaan, niet alleen door fysieke oorzaken (zoals een trauma, verkeerde belasting of operaties) of door chemische oorzaken (zoals voedingsstoornissen of hormonale invloeden), maar ook onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het bindweefsel. De fascia verdikt zich, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De fascie vormt een soort harnas om de spier waardoor deze niet meer vrij kan bewegen. Door deze trauma’s of ontstekingen ontstaan verklevingen waardoor de fascialagen niet meer langs elkaar glijden. Op het omliggende weefsel wordt dan een grote trekkracht uitgeoefend die zelfs zo sterk kan zijn dat het niet meer lukt te ontspannen en/of een bewegingsbeperking en verlies van ‘range of motion’ geeft.
Restricties van de fascie kunnen pijnlijk zijn en veel stijfheid- en/of uitstralingsklachten geven. Deze restricties zijn heel goed te behandelen met myofasciale release therapie, waar fascia cupping een onderdeel van is. Cupping is een eeuwenoude methode die via vele omzwervingen in de westerse wereld als behandelmethode zijn opkomst heeft. Het is een methode om de fascia soepeler te maken en eventueel pijn te verlichten. Bij fascia cupping wordt er een cup op het lichaam geplaatst en daarmee een vacuüm gecreëerd om daar de bloedtoevoer naar toe te stimuleren. De zuigkracht van het vacuüm zorgt voor vanwege de onderdruk voor een verhoogde bloedtoevoer en veroorzaakt daardoor een reactie in het onderliggende weefsel. Genezing ontstaat doordat de extra bloedtoevoer helpt om alles wat “kapot” is te herstellen en het cel-afval af te voeren.
Cupping kan zeer effectief worden ingezet bij fysieke klachten zoals:
- nekklachten
- hoofdpijn klachten
- migraine
- schouderklachten
- rugklachten
- blessures
- stress gerelateerde klachten
- fibromyalgie klachten
- cellulite
- bindweefsel klachten/verklevingen
- littekenbehandeling (bij een litteken van minstens 6 maanden oud en goede genezing)
Cupping kan ook worden ingezet om meridianen te openen; energiebanen door het lichaam die door alle organen en weefsels lopen en verschillende punten in het lichaam met elkaar verbindt. Één van is bijvoorbeeld de Blaasmeridiaan. Deze loopt van het voorhoofd langs de nek, langs de ruggenwervels helemaal naar de kleine teen. Deze meridiaan heeft verbinding met vrijwel alle organen en speelt een rol in een aantal klachten, zoals:
- hoofdpijnklachten
- evenwichtsstoornissen (Ménière)
- een stijve nek
- nek- en schouderklachten
- onderrugklachten
- blaasklachten (incontinentie, blaasontsteking)
- uitstralende pijn in het been
- krampen in de kuiten
- enkelklachten en pijn in de voet
Naast deze fysieke klachten zijn er ook mentale klachten als bezorgdheid, rusteloosheid, een gespannen zenuwstelsel, angsten, fobieën en gebrek aan mentale weerstand die toegeschreven kunnen worden aan een zwakke blaasmeridiaan.
Cupping heeft dus erg veel voordelen. Het gebruik van cupping verhoogd de bloedcirculatie en zorgt voor soepele spieren, het kan triggerpoints deactiveren, de huid rondom een litteken en het littekenweefsel verzachten, spierspanning verminderen, afvoer van afvalstoffen in de huid verhogen waardoor het collageen beter herstelt en de huid steviger wordt, versneld spierherstel na sporten, heeft een ontgiftende werking door de afvoer van cellulair afval door de toename van lymfatische drainage, het bevordert de flexibiliteit en range of motion, heeft een positief effect op het stress hormoon.